Tilbake til: «Feriestedet vårt i Eugmo i Finland»
Da vi i 1986 kjøpte et eldre feriehus i Eugmo i Finland, inngikk også en annen liten bygning med i kjøpet som inneholder utebadstue og vedhus.
Badstua slik den ble seende ut etter rehabiliteringa.
Det er ukjent for oss når denne bygningen ble satt opp, men det vanlige i Finland var i gamle dager at man ofte bygde badstua før man satte i gang med selve husbygginga. Og badstuer er det virkelig mange av i Finland, ca. 2 millioner ifølge tilsvarende instans som Statistisk Sentralbyrå i Norge. I så fall er også denne bygninga helt fra begynnelsen av 1900-tallet. Ytterveggene var av 100 mm laftet tømmer, og bygningen var heldigvis helt fri for råte.
Etter at vi i 2010-2012 totalrestaurerte feriehuset vårt utvendig, vurderte vi lenge hva vi skulle gjøre med badstubygninga. Skal vi rive den og bygge helt ny? Det ville ha vært det aller enkleste og kanskje billigste, tenkte vi. Men problemet på den tiden var at vi hadde den aller minste boligtomta i hele Larsmo kommune. Og der vår tomt ligger, skal tomtestørrelsen i dag være på 2000 m2. Og hva skjer om vårt nyrestaurerte hus brenner ned, vil vi de få bygge på branntomta? Nei, ganske sikkert ikke, mente de på kommunen. Og hva hjelper det da at vi hadde fullverdiforsikret bygningene.
Det eneste alternativet vi hadde, var å prøve å få kjøpt tilleggseiendom av noen av våre naboer. Denne prosessen drøyde ut i tid, men lyktes til sist. Heldigvis fikk vi kjøpe tilleggseiendom av to av våre gode naboer, slik at vi i dag har ca. 3300 m2.
Restaurering av badstubygninga
Siden det tok lang tid før tilleggseiendommene var tinglyst i vårt navn, gikk jeg like gang med å restaurere badstubygningen. Selv om tømmerveggene var helt uten råte, var grunnen badstua var bygget på ustabil, slik at veggene hadde blitt noe skjeve. Derfor måtte jeg først gjøre spikerslagene for panelene loddrette og veggene rette, før jeg kunne begynne slå på ny veggpanel.
Slik ble det seende ut utvendig, etter at veggene var rettet opp og panelt med ny veggpanel.
Inngangsdøra var tidligere på langveggen, men da var døra så lav at man måtte bøye seg for å komme inn. Derfor lagde jeg en ny døråpning på kortveggen, og monterte inn ny dør. Jeg rettet dessuten opp utvendig tak, og la nye takplater og ny pipebeslag på huset, noe som ble vellykket.
Rommet på de tre bildene ovenfor, er avkledningsrommet til badstua. I det rommet er tørketrommelen plassert. Slik man kan se av bildene, har vi fått installert nytt elektrisk anlegg i badstu-bygninga. Døra inn til badstua er av sotet glass.
På samme måte som ytterveggene måtte gjøres loddrette, måtte også det samme gjøres når det gjaldt innerveggene. Samtidig benyttet jeg anledningen til å isolere rommet innvendig, slik at badstua og avkledningsrommet holder bedre på varmen.
Som innvendig bekledning valgte jeg å benytte liggende, rund tømmerpanel, som etter min vurdering passer veldig godt i en badstue. Denne delen av arbeidet ble utført sommeren 2015 og 2016.
Disse to bildene ovenfor er fra selve badsturommet. På det første bildet ser man badstubenkene og litt av badstuovnen. På neste bilde vises dusjhjørnet med dusjvegg bak og på begge sidene, inklusiv dusjbatteriet med dusjgarnityren og nødvendige hyller.
Her vises varmtvannsbeholderen og vaskemaskinen på det første bildet. På det andre bildet vises bastuens «hjerte», en vedfyrt badstuovn som jeg nylig har montert inn. Den står plassert på en fliselagt betongsokkel. Hele brandmuren som vises i hjørnet, har jeg fliselagt sommeren 2017, samtidig som badstuovnen ble montert.
Ytterlig to bilder fra utebadstua vår.
Jeg har panelt veggene inne i badstua med samme liggende runde tømmerpanel som jeg benyttet i avkledningsrommet, og også lagt helt ny trepanel i takene i begge rommene.
Når man kommer inn i utebadstua vår, skulle man ikke kunne tro at bygningen er over 100 år gammel. Vel har det gått mange arbeidstimer til å rehabilitere badstua, men hver gang vi går inn dit, er vi like glade for at rehabiliteringen ble gjort så grundig. Men siden vi er på hytta primært bare på somrene, må jeg nok innrømme at det har gått flere «små» sommerferier til dette arbeidet. Men som ordtaket sier: «Når enden er god, er all ting godt». Slik er det i alle fall for meg som har utført denne jobben, jeg hviler på arbeidet! Og dyrt ble det ikke, siden arbeidet var helt gratis.
Noen bilder fra prosedyren med fliselegginga i badstua
Det var ikke så helt få arbeidstimer som gikk med da jeg høsten 2017 utførte dette arbeidet. Slik er det alltid når man ikke er proff, da må man ta tiden til hjelp. Men når fliselegginga var ferdig, og fugene var fliselagt, gav det en god følelse.