I januar 2024 monterte jeg 6 stk. Hella Marine Trinnlys LED i vår Nord West, bak på akterdekket. Sluttresultatet ble slik bildene nedenfor viser.
![]() |
![]() |
Med tanke på at båten var en meget forseggjort og fabrikkbygget 1985-modell, ble det straks klart for meg da jeg kjøpte båten i 2011 at båten var et godt utgangspunkt for et framtidig og vellykket hobbyprosjekt som jeg ønsket å satse på dersom jeg skulle være så heldig å få oppleve tiden som pensjonist. I 2014 var jeg så heldig å få kjøpt 11 mm tykk teak i beste kvalitet til en rimelig pris, og i løpet av de mørkeste og kaldste vintermånedene fikk jeg lagt akterdekket ferdig. På forsommeren i 2014 lakkerte jeg dekket med lakk av absolutt beste kvalitet, XtreemCoat. Lakken er meget slagfast og særdeles slitesterk, og tåler fiskeblod og belastning fra kjetting og andre fysiske gjenstander uten problemer. Dessuten er lakken diffusjonsåpen og elastisk, faktisk hele 335 %. Lakken har et naturlig UV-filter som hindrer gulning, og lakkintervallene er meget lange, 10-15 år vil jeg minnes de reklamerte med. Lakken ble påført i et 1 mm tykt lag med et forbruk på 1 liter per kvadratmeter. Neste gang jeg lakkerte teakdekket var etter 10 år, i 2024.
- 2024: Noen bildet tatt i 2024, etter bygging av nytt dashbord i teak med integrert defroster
- 2024: Laging av helt nytt dashbord i teak med integrert varmluftkanal og med fem vindusdyser
- 2023: Montering av ny og moderne båtkalesje fra Alf Hansen AS
- 2022: Nedmatting av båten, priming og lakkering av vår Nord West 740
- 2022: Montering av Dometic CFx 75DC kjøle og frys i båten
- 2022: Montering av nytt stevnelager og bytte av pakkboks på 35 mm aksling
- 2014: Ny teakdørk A-Å. Gammel 1985 modell Nord West 740 ble nesten som ny med helt ny teakdørk
- Oppgradering av vår Nord West i 2019
- Montering av hydraulisk styring og Raymarine autopilot
- Montering av Simrad kartplotter og ekkolodd og tre Aimar svingere
- Montering av Vetus baugpropell i Nord West 740
![]() |
![]() |
Etter min vurdering ble sluttresultatet meget bra, også sammenlignet med helt nye og dyre båter i samme størrelse nesten opp i millionklassen. Det er ikke tvil om at Nord West hadde dyktige konstruktører og profesjonelle båtbyggere som var i stand til å lage framtidsrettede kvalitetsbåter laget for et langt og «lykkelig» båtliv, særlig om de blir tatt godt vare på og vedlikeholdt. Samtidig har disse båtene ypperlig sjødyktighet, svært rimelig forsikring og lave driftskostnader, særlig sammenlignet med moderne hurtiggående og dyre båter i samme størrelse. Årskostnaden blir derfor forholdsvis lav, selv for en pensjonist. Etter min vurdering er det summen av alt dette som betyr mest og som gir båtglede.
Montering av Hella Marine Trinnlys inne i kabinen i januar 2025
Like etter at jeg for et år siden hadde montert trinnlysene, bestemte jeg meg for å montere samme lys innvendig, men først når lysene kom på juletilbud til en redusert pris. Og som forventet kom de på tilbud julen 2024. Først kjøpte jeg 6 lys og monterte dem, men oppdaget snart at det ble for få lys til å få jevn og god nok belysning av hele dørken. Derfor bestilte jeg to til, og nå har jeg montert alle lysene ferdig åtte lysene inne i kabinen. Meg slik jeg planlegger, vil jeg nok ennå montere to lys til, lengst fremme i båten. På bildene nedenfor kan man se lysene ferdig montert, og slik det ble seende ut.
![]() |
![]() |
Slik bildene ovenfor viser, førte jeg hovedstrømledningen med en 1,5 mm dobbel ledning fra akterdekket fram til to koblingsboksene, en plassert på styrbord side og en på babord side av skroget. Ledningene ble lagt i fleksible slanger, 10/13 mm. For å fordele strømmen, brukte jeg Wago-koblinger fra Clas Ohlson. Ut fra koblingsboksen førte jeg strømmen til hvert enkelt lys i 0,75 mm doble ledninger, lagt i 8/11 mm fleksible slanger fra Biltema, hvor jeg også kjøpte ledningene. Alle ledninger ble lagt skjult.
Selve monteringen tok 2-3 korte kvelder og er et arbeid som hvem som helst kan utføre, tenker jeg. Men det absolutt viktigste er god planlegging før man begynner å monteringen, både av ledningstraseene og når det gjelder planleggingen av hvor lysene skal plasseres.
![]() |
![]() |
Da er de fire første lysene montert. Dette arbeidet tok en kort kveld. Slik bildene viser, ble det nødvendig med noe demontering på grunn av framføringen av ledningsføringen. Og noen hull måtte selvsagt bores for å slippe fram med ledningsføringen.
![]() |
![]() |
Med alle de 8 ledlysene påslått, bruker de til sammen kun 4W. Etter min vurdering gir de absolutt nok lys. Om nattsynet blir forstyrret med lysene påslått, er det enkelt å slå dem av ved hjelp av vippebryteren.
![]() |
![]() |
Slik de to bildene ovenfor viser, er lysene nå ferdig montert. Lysene er nå tilkoblet 220V via en 12V omformer fra en gammel, kassert bærbar PC. Planen er at jeg enkelt skal kunne velge enten 220 V når båten ligger i havna, eller 12 V når båten er i bruk. Siden hvert av lysene er på 0,5 W, vil strømforbruket med alle 14 lysene påslått både ute på dekket og inne i båten bruker kun være på 7W. Alle disse lysene vil derfor være påslått hele mørketiden.
Når båten er i bruk og jeg er på sjøen, blir lysene som nevnt være tilkoblet båtens 12 V anlegg. Jeg blir å montere to vippebrytere, en for de 6 lysene ute på dekket og en for de 8 lysene inne. Når lysene skal være avslått, skal vippebryteren stå i midtstilling. Når 12 V skal brukes, vippes bryteren nedover, og ved bruk av 220 V, vippes bryteren oppover.
![]() |
![]() |
Her er vippebryterne jeg skal montere to av, en for ledlysene utvendig på akterdekket og en for lysene innvendig.
![]() |
![]() |
Alle bildene som vises ovenfor, er tatt mens det var rimelig mørkt ute og uten noen annen belysning enn lyset som de 14 små 0,5 watts lysene gir. Kameraet jeg tok bildene med, er en Samsung S24 Ultra, og med nattmodus aktivert. Slik bildene viser, kan man se bra effekt av de innvendige lysene inne i kabinen. Det samme gjelder også på dekket bak i båten