Assertion, assertivitet: (Kilde: www.psykologibasen.dk)
Begrebet assertion dækker en adfærdsmodus, hvorved individet er i stand til på en hensigtsmæssig måde at gøre sig selv og sine synspunkter gældende overfor sine omgivelser. Assertionstræning er et overordnet udtryk, der dækker over en lang række terapeutiske metoder, hvorigennem assertion kan læres. De finder anvendelse såvel i personale- som individuel træning, samt – ikke mindst – i behandlingen af dysfunktioner som skizoid personlighedsforstyrrelse og dependent personlighedsforstyrrelse, der karakteriseres ved mangelfulde assertive evner.
Blandt fortalerne for assertionstræning er kvindegrupper, der mener, at piger bliver opdraget til ikke-assertiv adfærd, hvorved de nemt kommer til kort i interpersonelle situationer. Læseren kan selv vurdere rimeligheden i dette, idet assertion kan defineres som evnen til at formulere og kommunikere sine egne tanker og ønsker på en klar, direkte og ikke-aggressiv måde.
At være u-assertiv gør selvfølgelig ikke i sig selv en til et dårligt eller vanskeligt menneske, men det kan forhindre en i at opfylde og benytte sig af sit fulde potentiale. Her er nogle retningslinjer for, hvad assertiv adfærd kan indebære:
- Når du vil afvise noget, gør det med et beslutsomt “nej” og forklar, hvorfor du afviser uden at være unødvendigt undskyldende.
- Giv et så kort og klart svar som du kan – uden kunstpauser.
- Insistér på at blive behandlet rimeligt og retfærdigt.
- Bed om en forklaring, hvis du bliver bedt om at gøre noget, du synes er urimeligt.
- Se den anden i øjnene. Vær opmærksom på ting i dit kropssprog, der kan opfattes som manglende selvtillid. Pas på dit toneleje og -fald: det må hverken være hviskende eller råbende.
- Når du udtrykker afvisning eller kritik: husk, at kommentere den andens adfærd, i stedet for personen selv.
- Når du kritiserer den andens adfærd, anvend “jeg”-udsagn og fortæl, hvad du føler.
- Skriv dine assertive besvarelser ned og diskuter dem med en ven. Det er tilladt at genbruge andres assertive udsagn!
- Begynd med de mindst angstprovokerende situationer – ikke med dem, der kan gøre dig uligevægtig. Man aflærer ikke gammel, dårlig adfærd og tillægger sig nye hensigtsmæssige handlingsmønstre over en nat!
- Beløn dig selv, når det er lykkedes dig at handle assertivt – uanset resultatet!
- Lad være med at bebrejde dig selv, når/hvis du fejler. Forsøg i stedet at finde ud af, hvordan din aggressivitet eller nedladenhed opstod, og hvordan du kan komme tilsvarende situationer i forkøbet.